Sosyal medya günlük hayatımızın önemli bir bölümünü teşkil etmekte olup, başlangıçta eğlenceli birer alan olarak düşündüğümüz bu mecrada bağımlılıklarımız giderek artmaktadır. Farklı düşünceler ile yaptığımız paylaşımlar bizim dışımızdaki kişiler tarafından farklı olarak algılanabilmekte ve yaptığımız paylaşımlara diğer kişiler tarafından  yapılan yorumlar ile de biranda paylaşımlarımız adeta kendi tekelimizden çıkmaktadır.
Sosyal medyada karşılaştığımız en önemli sorun;çeşitli içerik sağlayıcılar (websiteleri,twitter,facebook, youtube,ekşi sözlük vb) kişilik haklarını ihlal eden içeriklerin kaldırılması  talepleridir.Peki bu talepleri yerine getirirken dayanağımız nedir?
Konu, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve BuYayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi hakkındaki 5651 sayılı yasada düzenlenmiştir. Yasanın 9. Maddesinde; İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların,içerik sağlayıcısına,buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan Sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebileceği, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından bu taleplerin en geç yirmidört saat içerisinde cevaplandırılacağı, hakimin bu madde kapsamında erişim engelleme karar verebileceği belirtilidir. Hakim,bu madde kapsamında vereceği erişim engellenmesi kararlarını esas olarak,yalnızca kişilik haklarının ihlalinin gerçekleştiği yayın,kısım,bölüm ile ilgili olarak(URL) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verir. 
 Mahkeme tarafından yapılan incelemede; dikkat edilen husus erişim engellenmesi talep edilen kısımlarda kişilik haklarının ihlal edilip edilmediği, erişim engelleme yayınlar ile ilgili talep ediliyorsa bu yayınlarda kullanılan ifadelerin eleştirisel nitelik içerisinde kalıp kalmadığı,haberin verilişinde kamu yararı olup olmadığı, haber verme sınırlarının aşılıp aşılmadığı, Avrupa insan hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile güvence altına alınmış olan özel yaşamın gizliliğinin ihlal edilip edilmediği noktasında toplanmaktadır.
Önemli bir soru da verilen erişim engelleme kararlarının nasıl uygulandığıdır. Erişim Sağlayıcıları Birliğilgili karar erişim sağlayıcılar birliği tarafından da en geç 4 saat içerisinde yerine getirilmektedir. ile Adalet Bakanlığı arasındaki protokol uyarınca UYap Bilişim Sistemi ile entegrasyon sağlanmış olup, verilen erişim engelleme kararları Uyap üzerinden Hakimlikler tarafından  Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne  gönderilmektedir. İ
Bilmeniz gereken husus;sosyal medyanın çeşitli alanlarında örneğin instagram,facebook,twitter veya web sitelerinde  ya da diğer mecralarda kişilik haklarınızı ihlal eden paylaşımlar,yorumlar,yayınlar ile ilgili olarak 5651 Sayılı Yasa çerçevesinde talep hakkınızın bulunduğudur.